fredag 6. november 2015

Hvordan starte med tøybind?

Man trenger ikke ha noen ekstra ting for å begynne å bruke tøybind, foruten tøybindene selv. Men, det finnes noen ekstra ting man kan kjøpe eller lage selv, som kan gjøre det enklere og mer komfortabelt når man begynner med tøybind. I dette innlegget skal jeg fortelle om noen av disse tingene, og jeg skal gi en anbefaling om hvor mange tøybind du kan trenge.


Våtpose
En våtpose er en type pose som er laget av tekstil, og foret med PUL. PUL er et vannfast tekstil, som gjør at posen blir vanntett. En våtpose er hendig å ha når man skal ha med seg og bytte tøybind utenfor hjemmet. I våtposen kan man oppbevare både rene tøybind, skitne tøybind og eventuelle ekstrating som man kan trenge, for eksempel intimservietter, hvis man ønsker det.

Noen våtposer er laget med to lommer. Da er det gjerne en lomme som er foret med PUL, og en som ikke er foret med PUL. I lommen som er foret med PUL oppbevarer man skitne tøybind, og de rene tøybindene pluss eventuelle ekstrating oppbevares i den uforete lommen. Andre våtposer har kun en lomme, som da er foret med PUL.

(Våtpose fra Blossom Parties)

Våtposer finnes i mange ulike størrelser, som har ulik kapasitet. Derfor kan man for eksempel kjøpe en våtpose som er mindre til å ha med seg i en mindre veske, eller kjøpe en større som man kan ha plass til i en større veske.

Tips til søk: våtpose heter på engelsk "wetbag", som du kan søke på for eksempel på etsy.com


Tøybind-omslag

Dersom man ønsker å oppbevare tøybind enkeltvis, utenfor hjemmet, så kan tøybind-omslag være en god løsning.

(Tøybind-omslag fra Cotton Candy Eco Cloth)

Tøybind-omslag er laget av PUL eller av et annet tekstil som er foret med PUL. I et tøybind-omslag er det plass til ett tøybind som er brettet sammen, og også ett skittent tøybind kan oppbevares i tøybind-omslaget fordi at det er laget av vanntett PUL.

(Slik brukes et tøybind-omslag)


Bøtte
Avhengig av hvordan man vasker sine tøybind, så kan en liten bøtte være hendig å ha. Bøtten kan brukes hjemme til å oppbevare skitne tøybind i, frem til tøybindene skal vaskes. En liten bøtte er også fin til å forbehandle tøybind før vask i vaskemaskin, dersom man vil la dem ligge i bløt over natten med litt Vanish pulver i vannet før de vaskes neste dag. Jeg bruker en liten 5 liters bøtte fra Clas Ohlson til dette. Se mer informasjon om vasking av tøybind i dette innlegget.Hvor mange tøybind trengs?
Det kan være utfordrende å finne ut hvor mange tøybind man trenger å kjøpe, for å komme seg gjennom en menstruasjonssyklus. Det er et par ting som man må ta med i beregningen:

Hvor mange tøybind trenger jeg for en dag? Jeg anbefaler å tenke på hvor mange engangsbind man har brukt tidligere i løpet av en dag. Legg gjerne på ett eller to bind, så du er på den sikre siden.
Hvor ofte kan jeg vaske og fullstendig tørke tøybindene mine? Hvor ofte du kan vaske tøybindene, har også mye å si for hvor mange du trenger. Dersom du kan vaske tøybind hver kveld, og at de blir fullstendig tørre igjen innen neste morgen, så kan du teknisk sett klare deg med ett dag+natt "sett". Det vil si kun så mange tøybind du trenger for en dag.

Jeg vil si at det alltid er greit å ha et par ekstra tøybind, i tillegg til det du tror du trenger på bakgrunn av de to faktorene over. På den måten kan du tåle å vente litt ekstra tid før vaskingen, og du har nok tøybind til å skifte litt oftere på dager hvor du blør mye, hvis du skulle trenge det.

Min anbefaling er derfor å kjøpe inn to "dagssett" av tøybind, hvis du tenker at du kan vaske hver kveld og ha dem tørre igjen neste morgen. Og hvis du tenker at du kan vaske annenhver dag, så anbefaler jeg å ha tre "dagssett", og så videre. På den måten havner du forhåpentligvis ikke i knipa, og må ty til engangsbind fordi at du ikke har igjen noen rene tøybind en dag.
I neste blogginnlegg skal jeg anmelde en tøybind-butikk.

Ha en fin dag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Vær oppmerksom på at alle kommentarer modereres, og at det derfor kan ta tid fra du skriver kommentaren din til den publiseres på innlegget.

Jeg setter pris kommentarer som er hyggelige, konstruktive eller som inneholder rimelige spørsmål.

Kommentarer som er hatefulle eller på annen måte unødvendige eller støtende vil bli slettet.